ЗАЙНЯТІСТЬ. 20-річний киянин Максим задоволений своїм невеликим бізнесом — відкрив уже третю майстерню з ремонту взуття. Тобто і сам працює, і дає роботу іншим. А донедавна життя у випускника коледжу не було таким успішним, бо куди не пробував влаштуватися — все було марним. Не одні черевики стер у походеньках за робочим місцем. Та, як кажуть, світ не без добрих людей… Коли здавав у ремонт взуття, майстер запропонував йому стати помічником. А далі все пішло настільки добре, що тепер іншої праці не уявляє. 

Торік на обліку в державній службі зайнятості перебувало 7,1 тис. незайнятих громадян віком до 18 років. З них за сприяння служби було працевлаштовано 1,6 тисячі молодих людей. Ця цифра, очевидно, могла б бути й більшою, але сьогодні вимоги роботодавців до рівня освіти, виробничого досвіду претендентів на роботу постійно зростають.

— Професійне навчання відбувається переважно за професіями, затребуваними на ринку праці регіону, в тому числі під конкретне замовлення роботодавців. Зокрема, навчання може здійснюватись безпосередньо на робочому місці, — розповіла начальник відділу організації профнавчання Державного центру зайнятості Ніна Денисова.

І що важливо, вимоги роботодавців до знань, умінь та навичок майбутніх працівників ураховуються під час складання навчальних планів та програм. Роботодавці залучаються до приймання іспитів.

За словами начальника відділу організаційного та методичного забезпечення обслуговування громадян Державного центру зайнятості Ірини Бігми, дієвою формою підтримки молодіжної зайнятості стало працевлаштування молоді шляхом надання роботодавцю дотацій за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Це стимулює їх взяти на роботу молоду людину на перше робоче місце, оскільки служба зайнятості протягом року компенсує роботодавцю розмір її заробітної плати та суму єдиного внеску. А молодий фахівець за цей час отримує практичні навички, закріплюється на виробництві. Приміром, торік на робочі місця з виплатою дотації працевлаштовано 19,2 тис. молодих людей віком до 35 років.