ІНІЦІАТИВА. В Одесі з’явився пам’ятник Стіву Джобсу — винахідникові та підприємцю, керівникові корпорації Apple, який ще за життя став легендою комп’ютерного світу. Футуристичний монумент у вигляді двометрової долоні встановлено на вулиці Новосельського перед гуртожитком держакадемії технічного регулювання та якості. Цю ініціативу студентів і ректорату вишу підтримала міська рада. 

«Це актуально, свіжо і своєчасно, — пояснила рішення муніципалітету віце-мер та голова історико-топонімічної комісії Одеської міськради Олена Павлова. — Стів Джобс — кумир молоді, у його заслугах сучасній людині важко засумніватися».

Тож попри те, що Стів Джобс жодного зв’язку з Одесою не мав, перший на пострадянському просторі пам’ятник з’явився саме тут.

Монумент — це ажурна конструкція з різноманітного, переважно автомобільного металобрухту. У центрі долоні — отвір у вигляді яблука, символа заснованої Джобсом корпорації. На п’єдесталі — написи англійською та українською: «Спасибі, Стіве».

Автор композиції — випускник академії Кирило Максименко. На її виготовлення він витратив майже рік. Працювати над пам’ятником почав невдовзі після звістки про смерть видатного комп’ютерника. Кирило каже, що зауважив активну жестикуляцію Джобса на відео з його виступами, тому вирішив увічнити саме його долоню.

 Пам’ятник  легенді комп'ютерного світу виглядає так. Фото автора

Уночі пам’ятник підсвічуватимуть неоном, а на прилеглій території працюватиме безплатний Wi-Fi.

Уже з першого дня незвичний пам’ятник викликає чималу цікавість у молодих одеситів і гостей міста, котрі, навіть випадково вздрівши його, охоче фотографуються на тлі модернової конструкції.

Монумент було встановлено у перші роковини смерті Стіва Джобса, який після тривалої хвороби пішов із життя 5 жовтня 2011 року 56-річним.