ПОДОРОЖ

Миколаївець Юрій Жирадков вирушив в одиночне плавання

Повна самотність, стихія, водна гладінь і яхта. Усе це не менше двох років супроводжуватиме Юрія Жирадкова, що зважився обійти нашу планету на невеликій яхті. У таку ризиковану і цікаву подорож Юрій Борисович вирушив з Миколаївського яхт-клубу на вітрильнику «Аверс», який зібрав власноруч.

 

Юрій Жирадков готувався до навколосвітньої подорожі майже 15 років. Фото надане автором

Юрій Жирадков має великий досвід одиночного плавання. Уперше в «одиночку» він вирушив у 2005 році уздовж берегів Чорного моря.  Потім була подорож під вітрилом по Дунаю, пізніше він підкорював Дніпро. Але яхтсмен мріяв про навколосвітню подорож. До цього плавання він готувався майже 15 років. Нарешті мрія здійснилася. Завдяки допомозі спонсорів яхту оснащено так, щоб вона була максимально пристосована до можливих труднощів. На борту «Аверса» є потужний мотор «Ямаха», ноутбук, кілька приладів-навігаторів GPS. А провізією та водою капітан забезпечений на чотири місяці автономного плавання.

Як представник організації «Кадетський союз» Юрій Жирадков планує пройти місцями розселення кадетів за кордоном, відвідати міста, пов’язані з історією кадетських корпусів, встановити особисті контакти із закордонними кадетськими організаціями. Протягом двох років він пройде за таким маршрутом: Миколаїв — Чорне море — протока Босфор — протока Дарданелли — Афіни — Середземне море — Бізерта — Марсель — Гібралтар — Гібралтарська протока — Атлантичний океан — Канарські острови — Барбадос — Карибське море — Каракас — Флорида — Панама — Тихий океан — Галапагоси — Маркізькі острови — Таїті — Самоа — Фіджі — Віла — Торресова протока — Дарвін — Індійський океан — Кокосові острови — Мальдіви — Аден — Червоне море — Суецький канал — Середземне море — Кіпр — протока Дарданелли — протока Босфор — Чорне море — Миколаїв.

Як сувеніри друзям-кадетам він везе землю з Кінбурнської коси, де воював і був поранений О.В. Суворов, а також невеликі бронзові бюсти великого генералісимуса. Усього яхтсмен пройде приблизно 27 тисяч морських миль. Мореплавця проводжали у подорож його друзі, яхтсмени, звичайні миколаївці.