ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Один із символів України — петриківський розпис — внесено до Національного списку нематеріальної культурної спадщини. Як стало відомо під час відеоконференції в Кабінеті Міністрів, що відбулася за участі міністра культури Михайла Кулиняка, вже підготовлено номінаційне досьє, яке відішлють до ЮНЕСКО, аби включити петриківку в репрезентативний список Всесвітньої нематеріальної спадщини людства. До внесення у список ЮНЕСКО подано також дерев’яні церкви Львівщини.

Також цього року в Одесі багато зусиль та коштів спрямовано на відкриття сцени для наймолодших глядачів — нового театру ляльок. Водночас інші культурні осередки, зокрема Одеська обласна філармонія, що розташована під дахом архітектурної пам’ятки XIX століття, потребує термінової реставрації. Фактично будова, де також працює філармонічний оркестр, перебуває в аварійному стані. «Однозначно треба зайнятися проектом. Коли в нас будуть напрацювання, при перегляді бюджету легше закласти гроші на це», — зазначив Михайло Кулиняк. Він повідомив, що нині, згідно з новим Податковим кодексом, весь національний культурний продукт звільнено від ПДВ, зокрема й реставрація, тому «міністерство відстоюватиме позицію, що реставрувати вигідніше, аніж ламати й будувати».

Одні історичні пам’ятки руйнує час, інші — спотворюють люди: однією з проблем, озвучених на відеоконференції, є самовільне будівництво в історичному центрі Львова, зокрема на площі Ринок, вулиць Сербської, Староєврейської, Вірменської. Поки що з цими проблемами впоратися не вдається: попри всі заходи, які вживає влада міста, роботи не припиняються.

Окрім того, на запитання, чи можливо вивести з-під дії закону про здійснення державних закупівель закупівлю книжок та періодики, що мало б підняти рівень поповнення книжкових фондів бібліотек, Михайло Кулиняк висловив сподівання, що нова Верховна Рада повернеться до цього питання. За словами чиновника, міністерство ініціюватиме й ухвалу закону про меценатство, котрий, як відомо, не був прийнятий у парламенті минулого скликання. До того ж на часі є закон про повернення предметів нашої культурної спадщини та звільнення їх від ПДВ при ввезенні на територію України.