Алкоголь провокує виникнення онкології більше, ніж тютюн. До такого висновку прийшли фахівці з Університетської клініки Саутгемптона і Університету Бангора порівнявши ризики розвитку онкологічних захворювань від вживання алкоголю та тютюнопаління. Результати дослідження оприлюднив Medical Express. 

Вчені зіставили різні рівні споживання спиртного з кількістю викурених сигарет.

«Наші результати показують, що «сигаретний еквівалент» у співвідношенні до пляшки вина становить п'ять сигарет для чоловіків і десять для жінок протягом тижня», – розповіла авторів дослідження Тереза Хайдс.

Три пляшки вина, випитих протягом тижня (пів склянки в день), еквівалентні викурюванню восьми сигарет в тиждень для чоловіків і 23 сигарет – для жінок.

Вчені підкреслюють, що навіть невелика кількість спиртного підвищує ризик виникнення онкологічних захворювань. Наприклад, ймовірність появи раку у некурящого чоловіка, який випиває одну пляшку вина в тиждень становить 1%, у жінки, яка не палить – 1,4%. Таким чином, якщо1000 чоловіків і 1000 жінок п'ють по одній пляшці вина в тиждень, то приблизно у 10 чоловіків і 14 жінок, в якийсь момент життя може виникнути рак. У чоловіків – онкологія шлунку і кишківника, а в 55% жінок – рак молочної залози. Тоді як три пляшки підвищують ризик до 1,9% і 3,6% відповідно.

Хайдс попередила, що показники є середніми і можуть змінюватися в кожному окремому випадку.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур'єра»