КОНТРОЛЬ. На всіх хімічно небезпечних об’єктах Харкова посилять заходи безпеки. Таке рішення прийняте комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської міськради небезпідставно.

У місті розташовані 40 стаціонарних хімічно небезпечних підприємств, де можуть зберігати і використовувати у виробництві майже 115 тонн аміаку, понад 16 — хлору і 15 — інших хімічно небезпечних речовин. Та найбільшу небезпеку для харків’ян, на думку фахівців, становлять ті підприємства, на яких можливі аварії рівня «В».  Тобто коли зона можливого хімічного зараження виходить за їх територію. Таких у місті налічується аж  20 об’єктів. Серед них — ПАТ «Хладопром», АТЗТ «Харківський жировий комбінат», ТОВ «Харківський м’ясокомбінат», насосні станції і комплекси біологічного очищення КП «Харківводоканал».

Як поінформував начальник міського управління Держтехногенбезпеки Ігор Піндер, до найбільш проблемних, на яких виявлено чимало недоліків, фахівці зарахували приватні підприємства «Бородич» та «Торпіки». Тут практично не організована диспетчерська служба. На інших підприємствах — «Курганський бройлер», «Вімм Біль Данн — Україна» персонал у повному обсязі не забезпечений промисловими засобами індивідуального захисту органів дихання. А на ТОВ «Катран», ПП «Опторг» та уже згадуваних раніше ПП «Бородич» та «Тропік» не передбачено планів ліквідації надзвичайних ситуацій.

Та якщо розглядати проблему в цілому, то в Харкові, за словами Ігоря Піндера, спостерігається тенденція до зменшення техногенного навантаження. Так, за чотири роки знято ступінь хімічної небезпеки з 25 підприємств міста, 15 з яких потрапляли до категорії «В». Усі вони перейшли на використання у виробництві безпечних речовин замість аміаку та хлору.  Але навіть з огляду на це порушники норм і правил безпеки на хімічно небезпечних об’єктах у першій столиці, як і раніше, перебуватимуть під пильним наглядом фахівців Держтехногенбезпеки. Їм не робитимуть  «останніх китайських попереджень», а передаватимуть усі зібрані матеріали про порушення до правоохоронних органів.