ДАТА. Чим ближче ювілей Тараса Шевченка, тим активніше ведеться підготовка до нього. «200-річчя Кобзаря, — сказав у Каневі, на зібранні посадовців, представників різних відомств України міністр культури Леонід Новохатько, — це дата, яка зобов’язує не тільки згадати про нашу славну спадщину, а й представити її світові на найвищому рівні». Європейський підхід, наголосив він, має бути в усьому, починаючи з доріг і закінчуючи облаштуванням об’єктів, пов’язаних з іменем генія. Тому Міністерство культури пропонуватиме Міністерству інфраструктури внести всі дороги, що ведуть до національних святинь, до плану роботи з ремонту доріг, а шевченківські місця мають стати у цьому списку першими. 

Серйозна розмова на нараді з підготовки до 200-річчя Кобзаря йшла стосовно заходів, запланованих здійснити на батьківщині Шевченка. У регіоні започатковано низку культурно-мистецьких ініціатив, серед яких обласні конкурси кобзарського мистецтва, юних поетів, художньої творчості, фестивалі до шевченківських дат. Зовсім недавно стартувала краєзнавчо-мистецька акція «Шевченковими шляхами Черкащини». За дорученням Президента України створюється вищий начальний заклад з підготовки фахівців гуманітарного профілю на базі Канівського училища культури як підрозділу Уманського державного університету імені П.Тичини. Саме черкащани стали ініціаторами таких масштабних заходів, як Всеукраїнський шевченківський форум «Свою Україну любіть», міжнародний літературний конгрес, фестиваль театрів імені Т. Шевченка.

Упродовж останніх 70 років, як зауважив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, зовсім не приділялася увага одному з найвідоміших меморіальних місць, пов’язаних з дитячими роками Шевченка, — об’єктам колишньої садиби Енгельгардта. Нині ж планується відродити будинок пана, створити музей Тараса Шевченка, реконструювати будинок управляючого та інші меморіальні об’єкти. Крім того, буде відроджено парк, знаний за творами раннього Шевченка, з каскадом ставків та урочищ, які теж описані. Таким чином буде відроджено цілісний комплекс, що існував за часів Кобзаря.