ПОРОЖНІЙ ПРЕСТОЛ. Емоції під час останної служби Папи Венедикта XVI поєднувалися із запитанням: «Що ж насправді спонукало понтифіка піти у відставку?»

Чимало експертів у питаннях Ватикану вважають, що через внутрішні незгоди у такий спосіб Папа хоче прибрати з посад усіх очільників церкви.

За канонами, коли папський престол звільняється, у відставку йдуть майже усі члени Римської курії. Новий Папа може потім повернути когось із них, чи призначити нових.

Венедикт XVI відомий своїм консерватизмом. Його критики кажуть, що попри формальні повноваження, він не мав достатнього впливу на курію, аби проводити свою політику. Отже, зречення престолу стало чи не єдиним способом прибрати опонентів і лишити новому понтифіку «чистий аркуш».

«На мою думку, Папа Венедикт XVI вчинив дуже сміливо, він ухвалив рішення сам, не радившись з кардиналами, – говорить Жоакін Наварро-Валльс, колишній речник Ватикану. – Що ж буде далі? Зараз, так само як і у разі смерті Папи, починається період так званого Sede Vacante, тобто, «порожнього престолу». Це означає, що свої пости втрачають усі члени Римської курії».

Венедикт XVI залишатиметься на посаді до кінця лютого. Конклав, що обиратиме нового папу, скликають на середину березня, аби церква отримала нового Папу до Великодня. За григоріанським календарем, це свято цього року випадає на 31 березня.

 Copyright © 2013 euronews