ШЛЯХ НА ГОРУ. Цього тижня Папа Римський Бенедикт XVI зречеться Святого престолу у Ватикані. Однак  він не полишає Церкву і має намір продовжити служити їй у спосіб, більш належний для свого віку та сил: проводячи час у молитві й роздумах. Про це понтифік заявив під час  недільної проповіді. Виступаючи перед вірянами на площі святого Петра,  Бенедикт XVI  наголосив, що Бог покликав його видертися на гору.

У неділю, 24 лютого, після проповіді понтифік залишив у Твіттері  свій останній пост, попросивши всіх католиків молитися за себе і церкву.

«У цей особливий момент прошу вас молитися за мене і Церкву, як завжди, звертаючись до провидіння Божого», — написав священнослужитель у своєму мікроблозі.

Водночас  перед виборами нового Папи католицький світ не одностайний. Зокрема напередодні католики США надіслали петицію з проханням, щоб Роджер Магоні — один зі 177 кардиналів, які мають обрати нового понтифіка, не брав участі у конклаві. Колишнього архієпископа Лос-Анджелеса відсторонили від служіння минулого місяця у зв’язку з тим, що він нібито захищав священика, якого звинувачують у сексуальних домаганнях до дітей.

Деякі віряни також закликають відмовитися від участі в конклаві кардинала Кейта О’Брайєна із Шотландії, який, однак, заперечує звинувачення у неналежній поведінці 30 років тому.

За чинними правилами, конклав кардиналів, які оберуть нового лідера Церкви, повинен розпочатися у термін від 15 до 20 днів по тому, як папський престол стає вільним.