АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА. Заміщення вугіллям навіть половини газу – 6 млрд куб. м. - споживаного підприємствами теплокомуненерго України дасть відчутний ефект для економіки країни, повідомляє Gazeta ua.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Першого ділового каналу.

«Загалом Україна споживає майже 10 мільярдів кубометрів газу на рік для потреб теплокомуненерго. Ще понад 2 мільярдів кубометрів на рік споживає компанія «Київенерго», яку, як правило, відносять в окрему категорію. Навіть якщо ми зекономимо половину цього газу, це вже дасть суттєвий економічний ефект, дозволить серйозно розвантажити бюджет, який щомісяця надає дотації «Нафтогазу України» для оплати імпортного російського газу», - сказав він.

ДОВІДКОВО

За інформацією Міністерстваі палива та енергетики, переведення ТЕЦ з газу на вугілля дозволить знизити споживання газу на 4-5 млрд куб. м, а ТКЕ -ще на 11-12 млрд куб. м у найближчі п'ять-сім років.

НАК «Нафтогаз України» займеться переведенням ТЕЦ з газу на вугілля – кошти на це в розмірі $3,6 млрд компанія залучає у вигляді кредиту Держбанку розвитку Китаю.

Зауважимо також, що середня ціна російського природного газу, імпортованого в червні 2012 року НАК «Нафтогаз України» і OstChem Holding Limited (Кіпр), становила $428,48 за 1 тис. куб. м.