ПЛАНИ. В Миколаєві відкриють 27 сімейних амбулаторій.
 

На черговому засіданні комітету з економічних реформ при облдержадміністрації затверджено план реформування галузі охорони здоров’я міста Миколаєва на 2012 рік. План, що був представлений управлінням охорони здоров’я Миколаївської міської ради,  складено на підставі фінансового паспорта лікувально-профілактичних установ міста. Як повідомила начальник управління Лариса Дергунова, в місті створено спеціальну робочу групу з питань реформування, яка коригує хід змін у галузі. Все населення міста розділено за вулицями і закріплено за центрами первинної медико-санітарної допомоги.

Вже створена електронна карта районів обслуговування, на якій нанесені центри первинної медико-санітарної допомоги зі структурними підрозділами, вказані діючі сімейні амбулаторії й ті, які планується відкрити в перспективі, пункти тимчасового базування швидкої медичної допомоги.

Сьогодні 18 лікарів міста мають сертифікати сімейних спеціалістів, 26 представників середнього медичного персоналу підготовлені за фахом «загальна практика — сімейна медицина», 33 лікарі проходять первинну спеціалізацію за цим фахом. Але поки що, у зв’язку з недостатньою кількістю сімейних лікарів, центри первинної допомоги та їх структурні підрозділи будуть укомплектовані терапевтами, педіатрами, гінекологами та іншими спеціалістами. Для надання медичної допомоги на первинному рівні планується відкриття десяти центрів як самостійних юридичних одиниць. Для них уже підготовлені спеціальні приміщення.

У місті працюють 15 сімейних амбулаторій, які обслуговують 32 сімейні ділянки. Додатково планується відкрити 10 відділень сімейної медицини,  що обслуговуватимуть городян, котрі проживають у центрі. Визначено також місце розташування 17 сімейних амбулаторій у віддалених районах міста. Всі ці об’єкти потребують реконструкції: 15 приміщень — поточного ремонту, два  — капітального.

У перспективі для максимального наближення медичної допомоги до городян потрібно знайти ще 12 приміщень. Зокрема в  районах міста  Намив і Північний. Для поліпшення якості швидкої медичної допомоги в місті вже діють три підстанції швидкої медичної допомоги, але їх недостатньо. Тому планується відкриття ще чотирьох пунктів базування швидкої медичної допомоги у віддалених мікрорайонах.