МОДЕРНІЗАЦІЯ. 10 травня самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець» з’явилася  на базі буріння та облаштування Державного АТ «Чорноморнафтогаз».

Буксирування установки розпочалося 5 травня від турецького порту Гиресун. За 5 діб, подолавши 408 миль у супроводі двох суден забезпечення, плавуча бурова установка прибула на базу буріння, що розташована неподалік кримського селища Чорноморське.

— Завдяки злагодженій та чіткій роботі постачальників, підрядників і спеціалістів з монтажу доставку в кінцевий пункт призначення — бухту Ярилгач здійснено з випередженням графіка на декілька днів. Тому і роботу на шельфі Чорного моря «Петро Годованець» розпочне раніше запланованого терміну — на початку червня, — повідомили у прес-службі підприємства.

Це вже друга плавуча бурова установка, придбана «Чорноморнафтогазом». З їхньою допомогою підприємство збирається до 2015 року збільшити річний видобуток природного газу на шельфі Чорного та Азовського морів у три рази — до 3 млрд кубометрів. А це, в свою чергу, знизить залежність від імпортованих у державу енергоносіїв.

— Ці бурові установки будуть найсучаснішими у Чорному морі з усіх як за технічними параметрами, так і за високими показниками гарантування екологічної безпеки, — повідомили на підприємстві.

А ще кілька років тому про таку техніку кримські нафтовики й газовики навіть не мріяли, оскільки коштів на життєво важливі інвестиційні проекти катастрофічно не вистачало. На підприємстві працювали судна віком понад 25 років, а найсучаснішій — самопідйомній буровій установці «Тавриді» — цього року виповниться 17. Є і ще один раритет — бурова установка «Сиваш», якій невдовзі виповниться 37 років.

Нині на підприємстві завдяки підтримці «Нафтогазу України» відбувається модернізація виробничих потужностей. Це дасть змогу збільшити об’єми видобутку природного газу й нафти та відкрити нові родовища.