ЕЛЕКТРИКА ХОТЬБИ. Спостерігаючи за паломництвом мусульман-шиїтів до священного для них іракського міста Кербела, один із місцевих винахідників вигадав пристрій, який монтується у взуття і виробляє електроенергію під час ходьби.

Її цілком достатньо, аби, наприклад, підзарядити мобільний телефон. Кожне підіймання та опускання ноги під час ходьби виробляє електроенергію. У підошву також вставлено кабель живлення, який, за умови підєднання телефона, заряджає батарейку.

30-річний винахідник створив цей пристрій у хатніх умовах. Він використав мікродвигун від електричної іграшки своєї дитини і батарею мобільного телефона. Він розробив механічний міні-генератор, перевірив потужність електричного заряду за допомогою вольтметра. Результати виявилися втішними, після чого він встановив міні-генератор всередину взуття.

Тепер шевці мають зробити свій внесок у поліпшення зовнішнього вигляду цього винаходу.

Винахідник вважає: якщо люди використовуватимуть його винахід, це допоможе його країні розв’язувати проблеми, пов’язані з електроенергією. Тепер він шукає бізнесменів, які взялися б за масове виробництво його диво-черевиків. 

Copyright © 2012 euronews