ОСВІТА

Першокласники навчатимуться за новими підручниками, п’ята частина яких — російськомовні

Проблема забезпечення українських школярів підручниками, певна річ, належить категорії вічно актуальних. Попри те, що держава повинна стовідсотково забезпечувати ними кожного учня, вже другий десяток років спостерігаємо однакову картину: як правило, до 1 вересня школи не мають повного комплекту підручників. Цьогоріч, як запевняють у профільному міністерстві, принаймні першокласники зможуть покласти до своїх портфелів усі потрібні їм книжки.

Як повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, нові підручники для першокласників накладом майже 4,5 млн екземплярів надрукують до 15 липня,  а на початку серпня їх отримають усі школи.  Він нагадав, що відповідно до оновлених стандартів початкової школи, базової та   повної середньої освіти, затверджених Кабміном, в усіх українських школах іноземна мова викладатиметься з першого класу, інформатику діти опановуватимуть з другого, а другу іноземну мову — з п’ятого. До навчальних програм за цими стандартами і вводяться нові підручники.

Крім того, за словами керівника міністерства, до 10 серпня побачать світ підручники 27 назв українською мовою та 15 назв російською — їх   додатково надрукують для одинадцятикласників загальним накладом  1 млн 854 тис.  екземплярів.

Загальний обсяг виділених коштів для видання підручників цього року становить приблизно 230 млн грн, усі книжки друкуються тільки на державних поліграфічних підприємствах та лише на папері  вітчизняного виробництва. Середня вартість українського підручника за державним замовленням  —  12 грн. 80 коп. Найдорожчий коштує  647 грн: на ціну вплинув невеликий наклад, а також те, що він двічі перекладався іншими мовами. 

Цього року майже 20% загального тиражу  (приблизно 720 тис. екземплярів) підручників для першого класу — російськомовні. З 1 млн 854 тис. посібників для одинадцятикласників російською мовою друкуватиметься приблизно 365 тис. книжок.  

Планують реалізувати, за словами Дмитра Табачника, «досить амбітний проект — поповнення шкільних бібліотек. На ці цілі в Держбюджеті буде асигновано приблизно 15 млн грн, що,  за нашими підрахунками, дасть змогу забезпечити всі 12 тисяч середніх шкіл І—ІІІ ступеня новою шкільною бібліотекою, яка складатиметься з 80—90 томів».