СОЦЗАХИСТ. Цього року розмір разової грошової допомоги ветеранам війни та  жертвам нацистських переслідувань до 5 травня збільшився на 20% у порівнянні з минулим роком. Також вирівняні розміри цієї допомоги для ветеранів Великої Вітчизняної війни та ветеранів миротворчих воєн.

Для реалізації соціальних ініціатив Президента 05.04.2012 р. уряд прийняв постанову   № 293 «Про внесення змін до пункту 5 постанови Кабінету Міністрів від 28 грудня 2011 року № 1381», відповідно до якої у 2012 році збільшені розміри щорічної разової грошової допомоги до 5 травня:

— інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

інвалідам I групи — 2200 гривень;       

інвалідам II групи — 1920 гривень;

інвалідам III групи — 1720 гривень;

особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, —  2200 гривень. Про це повідомила директор Департаменту по роботі з інвалідами та ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів Світлана Устименко.

У мирний час вони потребують турботи. Фото Михайла МАРКІВА

Проте дуже гострою залишається проблема забезпечення ветеранів та інвалідів спецавтотранспортом. Так, нині у черзі на їх отримання в органах праці та соціального захисту населення перебуває понад 80 тисяч осіб. Але ціни на автомобілі щороку зростають, а видатки за відповідною бюджетною програмою не збільшуються. Для повного забезпечення автомобілями інвалідів, які перебувають на обліку, необхідно понад 5,2 млрд  гривень, однак на 2012 рік затверджено 88,36 млн гривень. За результатами тендерних закупівель, на ці кошти буде закуплено 1381 автомобіль, що становитиме 1,76 % від потреби.