Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ГРВІ. Система лікувальних закладів, а також санітарно-епідеміологічні станції готові до можливих осінньо-зимових епідемічних спалахів. На цьому наголосили на спільному брифінгу у Будинку уряду заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов та голова Державної санітарно-епідеміологічної служби Анатолій Пономаренко.

Олександр Толстанов повідомив, що за прогнозами протягом епідеміологічного сезону 2012—2013 років на території України можлива циркуляція вірусів грипу А(Н3N2) (новий штам А(Н3N2)/Вікторія/361/2011) та нового для нашої держави штаму вірусу грипу В/Вісконсін/1/2010. При цьому не виключена можливість з’яви вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія/2009. А головний санлікар додав, що всі зазначені штами увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу та рекомендовані ВООЗ. 

Олександр Толстанов також повідомив, що розроблено перелік медикаментів, що мають обов’язково бути в лікувальних установах. Крім того, створено перелік необхідних медикаментів та засобів індивідуального захисту, що повинні обов’язково бути в аптечній мережі. Тут посадовець підкреслив, що у разі відсутності зазначених засобів до аптек застосовуються штрафні санкції аж до анулювання ліцензій.

Загалом, за словами заступника міністра, нині тільки в роздрібній мережі є понад 12 млн упаковок лікарських засобів, що необхідні для надання допомоги при захворюванні на ГРВІ, а також 2,7 млн вакцин. 

А головний санлікар також повідомив, що з 40-го тижня інтенсивніший моніторинг починає робити Український та регіональні центри грипу. Найімовірніше, пік захворюваності на ГРВІ припаде на листопад з переходом на грудень. «Ми зробили максимум можливого. Попередній стан готовності до епідсезону — задовільний», — резюмував Анатолій Пономаренко.