З ДАЛЕКИМ ПРИЦІЛОМ. «Запуск другої версії нашого супутника «Кванменсон-3» з космодрому «Сохе» 12 грудня відбувся успішно, — сколихнула в середу інформаційний простір північно-корейська державна агенція KCNA. — Супутник вийшов на орбіту, як і планувалося».

Північна Корея кинула виклик міжнародній спільноті і здійснила запуск ракети дальнього радіуса дії — така новина облетіла світові медіа. Очікувано засудили заборонене випробування Південна Корея, США та Японія.

Зокрема у США назвали запуск вкрай провокаційним вчинком, який загрожує регіональній безпеці. А Японія закликала провести термінове засідання Ради Безпеки ООН. Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун уже заявив про порушення Північною Кореєю резолюції ООН.

Водночас Іран заперечив співпрацю з Північною Кореєю у розвитку ракетних і ядерних технологій. Таку заяву у вівторок зробив речник Міністерства закордонних справ Ірану Рамін Мегманпараст, коментуючи звинувачення японських ЗМІ щодо співпраці двох країн у цій царині, інформує «Радіо Свобода».

Поки що не відома реакція китайської влади, яка є найближчим союзником Північної Кореї. Однак державна агенція «Синьхуа» закликала усі сторони залишатися спокійними і вживати заходів зі зміцнення довіри.