ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Про напрацювання у сфері соцзахисту населення розповів у четвер під час відеоконференції в Кабінеті Міністрів заступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць.

Він зауважив, що згідно з урядовою постановою з травня цього року осучаснено індивідуальний заробіток пенсіонерів до середньомісячної зарплати за 2007 рік і підвищено трудові пенсії для майже 13 млн осіб. Тож середня пенсія в липні зросла на 120 грн і нині становить 1421 грн. Пенсію, нижчу за 1 тис. грн, отримує майже 3,6 тис. осіб. Посадовець наголосив: аби не залишити жодного пенсіонера за межею бідності, цю соціальну ініціативу треба продовжувати.

З травня цього року також зросли пенсійні виплати для членів сімей загиблих учасників бойових дій. 176 таких родин щомісяця отримують додатково по 119 грн.

Також, повідомив В’ячеслав Коломієць, з березня зросли щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві. Основну масу їх становлять шахтарі — майже 127 тис. осіб, і, враховуючи їхній рівень зарплати, саме вони мають найбільше підвищення.

— 10 вересня на засіданні Кабміну прийнято протокольне рішення щодо рекомендацій Мінсоцполітики розглянути можливість наступного кроку осучаснення таких виплат. Ми зараз над цим працюємо, — зазначив заступник міністра.

Розповідаючи про результати підвищення майже вдвічі разової грошової допомоги ветеранам війни, він повідомив, що ці виплати треба завершити до 30 вересня.

Розмір допомоги людям, котрі доглядають за інвалідами 1—2 груп, які мають психічні захворювання, раніше становив 109 грн. З липня він зріс у 10 разів. І нині, за даними з регіонів, кількість доглядальників за такими інвалідами різко збільшилась. Однак не скрізь вистачає коштів на виплати. Тож, повідомив посадовець, нині направлено листа до Мінфіну для виділення додаткових сум.

На підтримку сімей, які виховують дітей, хворих на ДЦП, виділено з держбюджету додатково 44,8 млн грн. А ще нині йде підготовка до закупівлі новітнього обладнання для  якіснішої реабілітації таких діток.

Заступник міністра розповів про амбітне завдання повністю  забезпечити інвалідів технічними засобами реабілітації. До кінця року їм передадуть 211 тис. протезно-ортопедичних виробів (вже передано 86 тис.) та 33,5 тис. колісних крісел (передано 11,5 тис.). В’ячеслав Коломієць також підкреслив, що на засіданні Комітету економічних реформ було дано доручення продовжувати і в наступних роках усі ці соціальні ініціативи та розглянути можливість для введення нових.