МЕХАНІЗМ. Якщо у 2012 році платник податку сплачував за своє навчання або навчання члена своєї сім’ї І ступеня споріднення (середньо-професійне або вища освіта), то він має право на податкову знижку. Тобто може повернути з бюджету суму витрачених коштів за навчання, але не більш як 15 % (ставка податку).

До 31 грудня 2013 року слід подати до ДПІ річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Але найважливіша наявність документів, що підтверджують суми, сплачені за навчання (фіскальні, товарні чеки, прибуткові касові ордери, договір з навчальним закладом, довідка про доходи, документи, які підтверджують ступінь рідні (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї І ступеня споріднення).

Прес-служба Міністерства доходів і зборів рекомендує подавати їх копії разом із декларацією. Оригінали до ДПС не надсилаються, але підлягають зберіганню протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки. Якщо до кінця 2013 року платник не скористається правом на нарахування податкової знижки за результатами 2012 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.