Експерти вважають сумнівною пропозицію щодо передачі частини функцій РАЦС нотаріусам. Фото Володимира ЗAЇКИ

Функції РАЦС передадуть місцевій владі до кінця цього року. Таку заяву зробив міністр юстиції Павло Петренко. Навіщо це робиться і якими будуть результати нововведень?

Коли говорять про РАЦС, то зазвичай уявляють урочисту шлюбну церемонію з усталеною процедурою, яка не змінювалася ще з радянських часів. Однак окрім цієї функції, до повноважень таких органів влади належить реєстрація народження, смерті громадян та ще деякі важливі функції. Щоправда, існують принципові відмінності в тому, хто виконує ці функції в містах обласного значення та в інших населених пунктах. Міські  РАЦСи — підрозділи Міністерства юстиції. У сільській місцевості їхні функції виконують органи місцевого самоврядування.

«Щоб раціоналізувати процедуру реєстрації актів цивільного стану, а також забезпечити інтегроване надання адміністративних послуг, ми пропонуємо передати ці повноваження і відповідно міські РАЦСи до відання органів місцевого самоврядування, — зазначає експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. — Тоді буде можливо комплексно надавати ці послуги за моделлю «життєвих ситуацій» через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), які є в кожному місті. Так вдалося б не лише розвантажити Мін’юст, у підпорядкуванні якого перебувають міські РАЦСи, а й зекономити чимало часу та нервів українцям».

Як це відбуватиметься, можна побачити на прикладі ситуації з народженням дитини. Адже нині батьки спершу повинні звернутися до РАЦС (органу Мін’юсту) для реєстрації факту народження дитини, потім — до ЦНАП, щоб зареєструвати її місце проживання, а згодом — до міськвиконкому чи райдержадміністрації (в управління праці та соціального захисту) для оформлення соцвиплат.

Якби всі ці послуги надавали в одному місці, то це значно скоротило б час на їхнє отримання та витрати. Адже щороку в Україні народжується приблизно півмільйона дітей. На реєстрацію кожної дитини, тобто на походи у три різні органи влади, нині витрачають мінімум два з половиною робочих дні. З перенесенням цих послуг до ЦНАП вдалося б уп’ятеро скоротити час, необхідний людині, щоб походити кабінетами чиновників. Це заощадить кошти і на утримання самих державних установ.

Сумнівною  вважає експерт групи «Реанімаційний пакет реформ» Ольга Калініченко пропозицію Павла Петренка щодо передачі частини функцій (окрім реєстрації смерті) РАЦС нотаріусам. Адже це позначиться на вартості надання таких послуг. Таке вже запровадили для реєстрації бізнесу. Однак кількість охочих отримати таку послугу в нотаріуса не надто збільшилася, оскільки для громадян стимул — її безоплатне надання у ЦНАП. Така сама ситуація може скластися і з реєстрацією нотаріусами шлюбу, яким доведеться заплатити за цю послугу значно більші кошти, ніж у РАЦС.

Леся ШУТКО
для «Урядового кур’єра»