РЕФОРМА. Серед головних пріоритетів бюджетної політики МОЗ на 2013 рік — фінансування розвитку первинної допомоги.

Про це заявив на відеоконференції «Маршрут пацієнта в сімейній амбулаторії. Вибір сімейного лікаря» начальник управління реформування медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Костянтин Надутий.

— На модернізацію закладів охорони здоров’я, створення необхідних умов для регулярної диспансеризації населення уряд виділив 327 млн грн. Відповідно до Програми економічних реформ відбувається планування розвитку первинної медичної допомоги. Медицина повинна мати профілактичну спрямованість. Особливу увагу треба звернути на диспансеризацію та профілактику. Виконання цієї програми — це конкретна підтримка рішень, результати яких, сподіваюся, ми побачимо наступного року, — зазначив урядовець.

Учасники відеоконференції обговорили питання розвитку сімейної медицини та поділилися досвідом роботи. Так, у Харківській області 98% населення обслуговують лікарі сімейної медицини. Створено майже тисячу дільниць загальної практики.

— На підставі медичних оглядів, які проводять лікарі сімейної медицини, було встановлено окремі категорії пацієнтів, що потребують лікування катаракти, забезпечення слуховими апаратами. Завдяки обласній Програмі «Здоров’я Слобожанщини» протягом 3 років майже тисячу людей саме із сільської місцевості було прооперовано з приводу катаракти, майже 3 тисячі пацієнтів забезпечено слуховими апаратами. Розроблено програму оперативного лікування патології передміхурової залози і на базі нашого урологічного центру. Відповідно до виділених коштів ці пацієнти проходять лікування. Завдяки проведеним заходам у денних стаціонарах проліковано більш як 120 тисяч пацієнтів саме первинної ланки. Виділено кошти і на програму із зубопротезування жителів сільської місцевості та пільгових категорій населення, — повідомила заступник начальника Головного управління охорони здоров’я Харківської обласної адміністрації Галина Сіроштан.