ПЛАТЕЖІ. Підписаний Президентом Закон №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо Державної податкової служби і у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» сприятиме спрощенню процедури адміністрування податків та, відповідно, створенню додаткових стимулів для активного розвитку бізнесу. У цьому переконаний голова ДПС Олександр Клименко.

У законі  враховано ініціативи податківців про вдосконалення спрощеної системи оподаткування за рахунок запровадження п’ятої та шостої груп платників єдиного податку.  Так, у п’ятій  групі «спрощенців» зможуть працювати  фізособи-підприємці, які протягом останнього календарного року мали не більш як 20 найманих співробітників, а  обсяг доходу  — не більш ніж  20 млн грн. У шостій працюватимуть юридичні особи, чисельність працівників яких не перевищує 50 осіб, а обсяг прибутку — не більш як 20 млн грн.

«Завдяки такому поділу на групи та спрощенню умов ведення бізнесу у платників відпаде необхідність мінімізувати свої податкові зобов’язання. Як ефект від стимулювання розвитку бізнесу ми очікуємо на позитивну динаміку бюджетних надходжень»,  — цитує слова Олександра Клименка прес-служба відомства.

Значно спростить документообіг та дасть змогу планувати витрати для підприємців врахована в законі ініціатива ДПС про авансові платежі податку на прибуток. Підприємства з прибутком не менш ніж 10 млн грн сплачуватимуть щомісяця 1/12 частину нарахованого за минулий рік податку. У разі якщо підприємство протягом кварталу показує збиток, воно може подати заяву, зробити перерахунок і буде до кінця року звільнене від сплати авансових платежів.

«Це загальноприйнята європейська практика, що зменшує кількість контактів представників бізнесу із податковою, — зауважив глава відомства. — Авансові платежі не сплачуватимуть представники  малого та середнього бізнесу, тобто платники податку, в яких дохід не перевищує 10 млн грн, та новостворені підприємства». Перевагою для цієї групи платників також є  дозвіл не подавати  податкову декларацію за календарний квартал, півріччя та дев’ять місяців, а  податок на прибуток сплачувати на підставі річної податкової декларації без сплати авансового внеску.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»