ШАНУВАННЯ. Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров узяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та Меморіального кургану «Героям Чорнобиля» з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Разом із ним пам’яті загиблих уклонилися Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов, урядовці, народні депутати, представники київської влади, чорнобильці.

Квіти від вдячних сучасників героям Чорнобиля. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Президент Віктор Янукович виступив із заявою.

«Понад чверть століття тому в умовах смертельного радіоактивного опромінення було завершено будівництво укриття над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції, — йдеться в документі. — Сьогодні Україна вшановує учасників ліквідації наслідків тієї страшної аварії. Ми вклоняємося їхньому високому професіоналізму, самовідданості і жертовності заради прийдешніх поколінь.

Багато з тих, хто прийняв на себе перший удар ядерної стихії, на жаль, уже пішли у безсмертя, залишивши смуток та біль у наших серцях. Вічна і світла їм пам’ять».

Глава держави висловив глибоку повагу фахівцям, які нині виконують відповідальні завдання з мінімізації тяжких наслідків найбільшої у світі техногенної катастрофи, щиро подякувавши цим людям за їхню нелегку працю.

«Як Президент України я й надалі контролюватиму процес своєчасної і повної реалізації положень законодавства, а також власних ініціатив щодо забезпечення соціальної захищеності учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, сімей загиблих та постраждалих, — запевнив Віктор Янукович. — Звертаюся до всіх небайдужих громадян із закликом виявляти постійну увагу до героїв-чорнобильців, аби гідно віддячити їм за наше врятоване сьогодення та майбутнє».

Від імені українського народу Президент побажав ліквідаторам і їхнім рідним міцного здоров’я, добробуту, довгих та щасливих років життя.

З аналогічним зверненням, вшановуючи героїв-ліквідаторів, виступив і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«У скорботі ми схиляємося перед тими, хто загинув, рятуючи рідну землю і все людство від наслідків найбільшої у світовій історії техногенної катастрофи, — зазначається у документі. — Минуло вже 26 років, а в серцях людей досі звучить відлуння тих трагічних подій. Ми не маємо права забувати про самопожертву героїв, які пройшли через усі кола ядерного пекла для збереження життя і здоров’я прийдешніх поколінь. Будьмо ж гідними їх, згадаймо поіменно загиблих, шануймо усіх, хто сьогодні поруч із нами.

Вважаю, що наші серця ніколи не збідніють на вдячність та чуйність, а гуманізм і доброчинність стануть основою якісних змін у ставленні до рятівників сучасної цивілізації.

Низький уклін вдовам і родинам тих, хто не дожив до цього дня. Обов’язок кожного з нас — пам’ятати про це і підтримувати тих, до кого у сім’ю прийшла чорнобильська біда. Честь Вам і шана!»

Микола Азаров від усього серця побажав героям здоров’я, щастя і добробуту. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»