ОСКАР-2013

Стрічка «Операція «Арго» отримала найвищу нагороду Американської академії кіномистецтва

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Вибір академіків не став несподіванкою, адже саме фільм про порятунок американських заручників в Ірані,  зрежисований  Беном Аффлеком і з ним у головній ролі, називали найімовірнішим переможцем після того, як він зібрав «букет» із «Золотого глобуса», премії  BAFTA та відзнаки гільдії акторів і сценаристів. Заснований  на реальних подіях 1979 року  політичний трилер нагадав про тривожне сьогодення і отримав ще дві статуетки: за найкращий монтаж та  найкращий адаптований сценарій — насправді значно менше,  ніж розраховували творці.

Мерил Стріп і Деніел Дей-Льюїс: між нами — тричі оскароносними. Фото з сайту bigpicture.ru

Слабка втіха, що й лідер за кількістю номінацій (12) стрічка  Стівена Спілберга «Лінкольн» здобув не все, на що сподівався. Зате найкращим актором кіноакадемія визнала Деніела Дей-Льюїса, який зіграв у фільмі головну роль. Він став першим чоловіком-актором в історії вручення нагород, який отримав золоту статуетку тричі.

А статуетку  йому вручала тричі оскароносна Мерил Стріп. На що Деніел  з гумором завважив, що саме вона була б найкращим Авраамом Лінкольном, як він — найправдивішою Маргарет Тетчер (роль Залізної леді — одна з найкращих у доробку Мерил). 

 «Оскар» за найкращу жіночу роль отримала 24-річна Дженніфер Лоуренс за роль у фільмі «Мій хлопець — псих». Статуетку в номінації «Найкращий режисер» вручили тайванському фахівцеві Енгу Лі, який зняв пригодницьку драму «Життя Пі».

Австрійського митця Крістофа Вальца  визнано найкращим актором другого плану за роль у фільмі Квентіна Тарантіно «Джанго вільний». Він зіграв витонченого європейця, який може холоднокровно вбивати злочинців, та нізащо не потисне руку рабовласникові, якого зневажає.

Найкращою акторкою другого плану стала Енн Хетевей за роль у мюзиклі «Знедолені».  Приз у номінації «Найкращий анімаційний фільм»  отримав мультфільм кіностудії Pixar «Хоробра серцем», а найкращою іншомовною стрічкою визнано австрійське «Кохання» Міхаеля Ханеке.

А що 85-та церемонія вручення нагород Американської академії кіномистецтв проходила під знаком Бондіани, то композицію до стрічки «007: Координати Скайфолл» визнали кращим саундтреком, чим змусили плакати на сцені талановиту Адель.