КАПРЕМОНТИ. У Полтаві активно реанімують ліфтове господарство. Нещодавно на це з міського бюджету виділили мільйон гривень. За ці кошти комунальники оновили 46 ліфтів, та ще кілька капітально відремонтованих підйомників здадуть в експлуатацію найближчим часом. Щодо якості робіт, то начальник КП «Ремліфт» Володимир Хмельницький зазначив, що за дотримання умов використання та обслуговування вони можуть прослужити ще принаймні 20 років.

— Аби механізми працювали якомога довше, ми замінили майже всі вразливі їх частини: замість пластикових кнопок встановлено металеві, лампи освітлення кабіни «сховані» не в плафони, а в стелю, — каже він. —  Якби ще жителі багатоповерхівок правильно ці ліфти експлуатували — не перевантажували їх, та не ламали дверей. Адже рух ліфта при відкритих дверях — це завжди небезпека.

Ремонтники щомісяця проводять техогляд ліфтового господарства. Хоча зробити це не так і легко. Тому що ліфтів у місті близько 800, а коштів у підприємства обмаль.

— Ми давно хочемо привести тарифи у відповідність з реальними затратами на ремонти й утримання ліфтів, але поки що нам це не вдається.

За розцінками 2008 року, з одного ліфта на місяць ми повинні б отримувати приблизно 380 гривень, сьогодні ж виходить майже 260. А за ці кошти нам доводиться підтримувати в робочому стані ліфти, модернізувати окремі системи. Ще й виплачувати зарплату працівникам, — зазначив Володимир Хмельницький.

Тож сподіваються поки що тільки на міський бюджет.