ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих на гіпертонію вийшов на фінішну пряму. Про це під час відеоконференції з питань реалізації пілотного проекту в Кабінеті Міністрів  повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко.

— Україна впевнено стала на шлях втілення європейських норм державного регулювання цін на лікарські засоби. Перший крок — відшкодування витрат на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби. Прийнято нормативні акти, постанову Кабінету Міністрів. У державному бюджеті передбачено видатки на цю програму, — зазначила вона.

За словами директора департаменту економіки та ресурсного забезпечення МОЗ Володимира Дуди, напрацьовано механізми  впровадження пілотного проекту. Місцеві органи охорони здоров’я визначають мережу аптечних закладів, яка має право продавати ліки згідно з цим проектом. Щоб мати компенсацію, пацієнти повинні отримати рецепт у закладах охорони здоров’я, який дійсний протягом  місяця, але має зберігатися в аптечному закладі  3 роки. Пацієнти, які мають рецепт, сплачують різницю між фактичною роздрібною та референтною ціною. Аптечний заклад щомісячно формує реєстр відпущених лікарських засобів (до реєстру входить назва лікарського засобу, дозування, кількість упаковок, референтна ціна і сума, що підлягає відшкодуванню). Після перевірки достовірності реєстру управління охорони здоров’я відшкодовує зазначену в реєстрі суму протягом 30 днів.

— Пілотний проект дасть змогу втілити в наших реаліях європейські механізми впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби, а саме референтного ціноутворення та системи реімбурсації, тобто часткового відшкодування лікарських засобів. Це знизить ціни на ліки і стане додатковою мотивацією звернення людей до лікаря. Не секрет, що фактично щороку виявляють понад 1 млн хворих на артеріальну гіпертензію. Але, за статистикою, лікуються лише 38% хворих, — поінформував Володимир Дуда.

Завдяки запровадженню державного регулювання цін на ліки від гіпертонії їх продаж у натуральному вираженні з початку року зріс у середньому на 10,5% порівняно з минулим роком.

За словами першого заступника голови Державної служби з лікарських засобів Інни Демченко, упаковки препаратів пілотного проекту в роздрібному продажі подешевшали в середньому на 7%, зокрема вітчизняні заводи знизили ціни на 5,5%, а середня вартість упаковки імпортних ліків зменшилася на 6%.

На переконання І. Демченко, ці дані свідчать про те, що запровадження державного регулювання цін на ліки від гіпертонії та жорсткий контроль територіальних органів уже дали позитивні результати у вигляді збільшення споживання препаратів, стабілізації та зменшення вартості упаковки лікарського засобу.