ОЖЕЛЕДИЦЯ. Одягайтеся тепло. Уже завтра температура повітря подекуди знизитися аж до мінус 16-ти градусів морозу. Медики радять: ліпше обрати кілька легких светрів - замість одного, але товстого. Також не варто вживати алкоголю і торкатися руками, а тим більше язиком, металевих предметів. Ну і будьте обережні - на асфальті ожеледиця. Жінкам краще забути про високі підбори до весни і не обвішуватися важкими пакунками. А ще впевненіше триматися на ногах допоможуть руки.

Тетяна Наконечна, журналіст : «Коли йдете вулицею, не ховайте руки у кишені, а сумку намагайтеся носити на плечі. Руки мають бути вільні. Так легше тримати рівновагу».

Якщо встигаєте зметикувати, що втриматися на ногах не вдасться, ні в якому разі не виставляйте прямі руки вперед. Можете зламати зап’ястя або передпліччя.

Анатолій Сальник, тренер клубу карате: «Коли вперед падає людина. Я не знаю, чи є час перевернутися на бік, звичайно, краще впасти на плече, воно не так травмується, ніж підборіддям чи грудьми. Але якщо відбувається падіння на груди, то я думаю, що треба підставляти руки, згинаючи їх в ліктях».

Спробуйте присісти. Падіння з меншої висоти мінімізує ризик травмування. Голову втягніть у плечі і напружте мязи. Мовою спортсменів, спробуйте згрупуватися. У разі падінні на спину, бережіть потилицю. Голову притисніть до грудей, а руки розкиньте в боки.

А ще не біжіть за маршруткою. Навіть якщо дуже запізнюєтеся. Замість робочого крісла, можете опинитися на лікарняному ліжку.

Оксана Четверикова , терапевт: «Ця тема може зачепити людей похилого віку у них дуже погано зростаються кіски. І найтиповішим перелом у людей похилого віку є перелом шийки стегна і це може їх зробити інвалідами до кінця життя».

Взуття обирайте на пласкій підошві або невисокій платформі. Якщо ж без підборів зовсім не можете, вони мають бути стійкі і шиновані. На підошву можна приклеїти двосторонній лейкопластир, шматок поролону чи наждачного паперу. Але цього вистачить на день-два. Спеціальні зимові насадки на черевики прослужать усю зиму. Коштує пара - 50-80 гривень.

UBR