ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Аби збільшити власний видобуток газу і нафти та реалізувати плани з геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу, Скіфської, Фороської ділянок та ділянки Паласа, НАК «Нафтогаз України» оголосила проведення процедури відкритих торгів на придбання двох плавучих морських бурових установок. Орієнтовна їх вартість має становити 1,4 млрд  дол. США, а рік виробництва — не раніше за 2012-й.

Фінансування закупівлі бурових платформ здійснюватиметься за рахунок запозичень «Нафтогазу»  та  не вимагатиме залучення бюджетних коштів.

При врахуванні середньої вартості вуглеводневої сировини нинішнього року економічний ефект сягне приблизно 20 млрд дол. США. Термін окупності проекту — 7-8 років.

Першочерговим об’єктом для освоєння розглядають ділянку Паласа, що міститься на глибині моря 450—850 метрів. Прогнозовані запаси вільного газу в межах цієї ділянки становлять близько 120 млрд куб. м, розчиненого газу — 8,6 млрд куб. м,  нафти і газового конденсату — 70 млн тонн, повідомляє управління у зв’язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України».