ЕКОЛОГІЯ

В Маріуполі розробили програму охорони довкілля на наступні вісім років

Сесія Маріупольської міської ради затвердила «Програму охорони та оздоровлення навколишнього середовища міста на 2012—2020 роки». В разі передбаченої модернізації і технічного переоснащення металургійного виробництва дихати мешканцям та гостям міста буде значно легше, адже відбудеться скорочення шкідливих викидів у атмосферу аж на 45%.

Робота в приморському місті відразу двох металургійних гігантів, автомобільний транспорт і технологічні автоперевезення, безперечно, позначаються на довкіллі: нині Маріуполь з жодного екологічного показника не досягає параметрів європейського рівня. Найбільшою проблемою вважають велику концентрацію шкідливих органічних речовин і пилу в повітрі. Це підкреслив і присутній на сесії професор Бранденбурзького технічного університету Міхаель Шмідт, під керівництвом якого німецькі фахівці розробили програму «Чисте повітря для Маріуполя». За його словами, попередні дослідження річкової води та ∂рунту показали дуже високий вміст важких металів і шкідливих органічних речовин. Утім, ситуація не безнадійна. «Якщо «Програма охорони та оздоровлення…» буде виконана, місто за викидами в атмосферу може справді досягнути європейських стандартів», — вважає він.

Варто нагадати, що в Маріуполі роблять не першу спробу поліпшити забруднене виробництвом довкілля. Першу подібну програму тут розробили в 2005 році, і за період до 2011 року на природоохоронні заходи витратили понад 560 мільйонів гривень. Результати не забарилися, адже вдалося зменшити кількість шкідливих викидів в атмосферу — понад 80 тисяч тонн у рік. Прикметно, що при підготовці нинішнього документа були враховані побажання не тільки фахівців-екологів, а й пропозиції, які стосуються поліпшення екології Маріуполя, від громадських організацій і місцевих жителів. Програма на наступні 8 років передбачає фінансування у розмірі більш ніж 6 мільярдів гривень. І якщо всі заплановані заходи вдасться виконати в повному обсязі, є сподівання, що шкідливих викидів у атмосферу поменшає на 45%, викидів у море і річки на 40%.