РЕСОЦІАЛІЗАЦІЯ

Товари, виготовлені в установах виконання покарань,  можна купити на 30% дешевше, ніж на ринку
 

Перший у Запорізькому регіоні магазин-виставка товарів, виготовлених на семи підприємствах руками людей, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, вже користується популярністю. Тут можна знайти все, що завгодно: від постільної білизни і робочого одягу до меблів, кованих виробів, пластикових вікон, будівельної продукції, черепиці. Серед товарів повсякденного вжитку є й справжні шедеври, наприклад, гранітний столик для садової ділянки, дерев’яні гойдалки, різьблена альтанка, яку можна поставити на подвір’ї у приватному секторі. Особлива гордість магазину – євроконтейнери, які виготовляють ув’язнені власноруч за своїми ж проектами.

Асортимент продукції виробництв пенітенціарних установ постійно розширюється. Так уже цього року з’явилося вісім найменувань нових видів товарів, серед яких — пластикові вікна і м’які меблі. І ціни справді цілком прийнятні. Наприклад, стандартне металопластикове вікно коштуватиме в середньому 1000 грн з установкою.

Головна мета діяльності промислового виробництва на зонах — не стільки матеріальний зиск, скільки адаптація засуджених до майбутнього життя на волі. Адже працюючи в колоніях, ті, хто відбуває покарання, отримують зарплату і робочі спеціальності, які їм знадобляться згодом, коли вийдуть на волю.

Подібні торговельні майданчики раніше були відкриті у Вінницькій, Донецькій, Луганській, Київській та інших областях.

– Це не просто торгова точка, а повноцінний маркетинговий центр, в якому замовник може ознайомитися з виробом і замовити те, що йому необхідно, — зазначає заступник начальника Запорізького обласного управління департаменту Державної пенітенціарної служби МВС з виробництва Костянтин Невєров. — Наші виправні установи розкидані по всій області, розташовані далеко одна від одної. Щоб оптимально використовувати їхні виробництва, завантажити людей роботою в повному обсязі, необхідно забезпечити стабільне надходження замовлень. Відкривши магазин у Запоріжжі, ми максимально наблизимо так званий стіл замовлень до споживача.