ЗАВДАННЯ. Президент Віктор Янукович ветував ухвалений парламентом 15 березня Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» і дав уряду час на його доопрацювання до 15 червня. Такі дії глави держави були зумовлені тим, що цей документ має містити чіткі норми захисту прав учасників об’єднань та унеможливити всі ризики, які існували у попередній його редакції.

Позицію Віктора Януковича прокоментувала на брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. «Всі механізми діяльності ОСББ повинні бути дуже чітко опрацьовані. Саме тому Президент прийняв рішення, що закон повинен бути вдосконалений у найкоротші терміни, враховуючи його велику актуальність. До 15 червня він має з’явитися в доопрацьованому вигляді, до 15 липня його потрібно відпрацювати з громадськістю, а вже до 15 серпня закон має бути поданий на розгляд до Верховної Ради», — розставила акценти посадовець.

За її словами, глава держави відзначив низку моментів, без яких успішна реалізація механізму роботи ОСББ не можлива. По-перше, це чітке визначення спільної власності учасників таких об’єднань та питання регулювання процесу створення ОСББ та подальшої їх роботи. Ірина Акімова вважає, що нині ризики неконтрольованого відчуження учасниками ОСББ, наприклад, земельних ділянок можуть стати реальністю.

По-друге, слід детальніше прописати механізм нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги, приділити увагу регулюванню тарифів на них, оскільки нинішня редакція документа припускає можливість їх неконтрольованого різкого зростання.

Перший заступник Глави АП також звернула увагу на відсутність у законі чіткого механізму нарахування субсидії пенсіонерам, які живуть у старих будинках, де у найближчій перспективі мають з’явитись ОСББ.

По-третє, Віктор Янукович вимагає врегулювання питання обрання керівника ОСББ. «Згідно з нинішньою редакцією документа, якщо учасники ОСББ не змогли обрати голову об’єднання, то це питання переходить на «силове вирішення місцевої влади», — пояснила посадовець.

Не менш делікатним є й питання взаємодії держави та учасників ОСББ. Громадяни повинні мати право вибору. Ідеться про те, яку саме частину зобов’язань держави вони хочуть перекласти на ОСББ. Однак такого механізму не існує взагалі.

А міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк з упевненістю заявив: Кабінет Міністрів повністю підтримує позицію Президента в цьому питанні.

«Ми відпрацюємо доручення, обов’язково врахуємо всі зауваження, розставимо акценти відповідно до специфіки нових будинків та старого житла і вчасно підготуємо новий законопроект», — резюмував міністр, додавши, що врахувати інтереси кожного громадянина в цьому документі буде вкрай важко.