ІМПІЧМЕНТ? У вівторок переможець парламентських виборів у Грузії скликав прес-конференцію. На ній лідер коаліції «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі запропонував Михаїлу Саакашвілі піти з посади та призначити нові президентські вибори.

«Політичних репресій не буде, лише через те, що хтось раніше перебував при владі і має відмінні від наших погляди. Ні я особисто, ні члени нашої коаліції ніколи цього не робитимуть. Виняток становитимуть лише ті, хто вчинив злочин. Правосуддя пануватиме в нашій країні», – розповів Бідзіна Іванішвілі.

Наразі підрахунок голосів триває. Пораховано майже половину бюлетенів. Коаліція «Грузинська мрія» випереджає урядовий «Об‘єднаний національний рух» на понад 10%. Президент Михайло Саакашвілі визнав поразку на парламентських виборах і заявив, що його політична сила переходить в опозицію.

«Вже зрозуміло, що «Грузинська мрія» завоювала більшість в парламенті. Між нами є великі розбіжності. Ми думаємо, що їхні погляди є помилковими. Утім, демократія діє так, що рішення ухвалює більшість грузинського народу, і ми дуже поважаємо цей вибір», – сказав президент Грузії.

Якщо президент сам не піде у відставку, не виключено, що нова більшість в парламенті може ініціювати процедуру імпічменту. Термін повноважень Саакашвілі закінчується у жовтні 2013 року.

Copyright © 2012 euronews