АПК. Міністерство аграрної політики і продовольства знизило прогноз експорту зерна з України в 2012-2013 маркетинговому році (липень 2012 р.— червень 2013 р.) до 20 млн тонн проти раніше очікуваних 23 млн тонн. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк на урядовому брифінгу. 

«Ми поки що тримаємо прогноз експорту зернових на 20 млн тонн, більше не вивезуть, а вивезуть — будемо раді», — сказав міністр. Він повідомив, що відомство зберігає прогноз виробництва зернових у цьому сезоні в обсязі 45—47 млн тонн. А вирощеного зерна буде достатньо і для забезпечення внутрішнього ринку, і для експорту, і що уряд на сьогодні не бачить підстав для обмеження пересування зерна у межах країни або на експорт. При цьому Микола Присяжнюк зауважив, що в резервах Аграрного фонду є 2 млн тонн зерна. Крім того, він зазначив, що якість ранньої групи зернових надзвичайно висока, а отже понад 80% врожаю — це продовольча група.

У свою чергу перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий повідомив, що Україна розраховує в найближчі 2-3 роки збільшити експорт насіння вдесятеро, повідомляє УНІАН.

«Ми ставимо собі завдання збільшити експорт насіння впродовж найближчих 2-3 років у 10 разів, щоб вартість експорту перевищила 1 млрд грн», — сказав він і зазначив, що минулого року експорт насіння з України зріс у 3,5 раза й досяг показника в 100 млн грн.

За словами заступника міністра, підставою для планів збільшення експорту насіння є договори, які підписали українські науковці з провідними виробниками насіння, зокрема підписано угоду про співпрацю з компаніями «Піонер» і «Монсанто» про спільне виведення сортів і гібридів на території України.

Крім того, за словами Миколи Безуглого, до 1 серпня цього року буде підписано перший договір із міжнародною компанією «Лімагрейн» про розповсюдження в країнах Північної і Латинської Америки, Євросоюзу і СНД насіння й сортів озимої пшениці української селекції. Компанія «Лімагрейн» готова фінансувати цей проект, тож підготовку і підписання цієї угоди планується завершити до серпня нинішнього року. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»