ФІНАНСОВА КРИЗА. «Зробити все, що завгодно, аби врятувати євро» обіцяв президент Європейського центробанку Маріо Драгі. Під час зустрічі ради банку у четвер він збирається розповісти, що саме він робитиме.

З німецьких джерел стало відомо, що Маріо Драгі хоче завдати кризі подвійного удару: використати Євроцентробанк та Європейський стабілізаційний фонд разом, аби купувати боргові зобов’язання Іспанії та Італії.

Проти цього виступає Німеччина.

Наразі аналітики дедалі більше побоюються, що Іспанії буде потрібна повномасштабна антикризова допомога Євросоюзу, а не лише купівля її облігацій.

Проте іспанський міністр фінансів Луїс де Ґіндос запевняє, що країна впорається самотужки.

Експерти кажуть, що це блокує подальші дії.

«Хоча Євроцентробанк дав зрозуміти, що він буде втручатися у первинний чи вторинний ринок боргових зобов’язань, це може відбутися лише після прохання країни про допомогу. Поки що Іспанія відмовляється це робити», – говорить аналітик Rabobank Річард МакГвайр.

Тим часом фінансові ринки, які трохи пожвавилися після заяв Маріо Драгі, наразі із занепокоєнням чекають подальшого розвитку подій. Зустріч ради Євроцентробанку має розставити всі крапки над «і». 

Copyright © 2012 euronews