ТЕАТР

У Черкасах знають рецепт залучення глядачів на вистави 

Новий сезон приніс революційні настрої у місцевий академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка, який очікує на докорінні зміни. Ініціатором збурення став новий виконувач обов’язків художнього керівника театру відомий режисер Сергій Проскурня.

І хоч 81-й театральний сезон розпочався традиційною виставою «Великий льох», уже незабаром, як пообіцяв художній керівник, театрали презентуватимуть і сміливі драматургічні експерименти, й інтерактивне спілкування, й виїзні вистави, й соціологічні опитування. До речі, одне з них уже відбувається на вулицях обласного центру. Є й перший негативний результат. Як розповів Сергій Проскурня, з опитаної сотні респондентів 51 відмовився відповідати на запитання анкети, бо жодного разу не був у місцевому театрі. Отож для колективу найперше завдання — залучити глядачів, зокрема молодих, до участі в виставах. А що це має бути саме спільна робота (адже глядач — також активний учасник сценічного дійства), ніхто в театрі не сумнівається.

Були часи, коли черкаська публіка зустрічала улюблених акторів після вистави біля службового входу, аби поспілкуватися. Нинішні шевченківці мріють, аби ця аура театральності повернулася. Вирішили почати  з підлітків: їм запропонують інтерактивну гру, під час якої  діти мають відчути себе акторами і режисерами.

Перші кроки вже зроблено: на розсуд глядачів винесено карколомний психологічний фарс з офісного життя «Безхребетність». Оновлення репертуару триває.

— Ми потроху прощатимемося зі старими виставами. Правда, не з усіма. Робитимемо  спеціальні прощальні покази. Це притягне публіку, прийдуть люди, які пам’ятають виставу молодою. «Кайдашева сім’я» стане однією з них, — розповів Сергій Проскурня. — Залучатимемо і сільських глядачів. Підвозитимемо до обласного центру людей із різних міст і сіл. Процес набуде потужності вже через рік-два. Нашу виставу «Тарас» зможуть подивитися всі охочі, вона пройде на сцені не менше 150 разів. Організовуватимемо спеціальну агенцію, яка привозитиме сюди публіку з України і навіть із-за кордону.

Виставою «Великий льох» розпочався театральний сезон у Черкасах.
Фото з сайту Черкаського музично-драматичного театру імены Тараса Шевченка

У планах театру — запрошувати на свою сцену провідні театральні колективи України. Уже на початку листопада Черкаси відвідає Київський модерн-балет під керівництвом Раду Поклітару. Заплановано літературні зустрічі з популярними письменниками: у жовтні це буде вечір із поетом і видавцем Іваном Малковичем.