ДО ВІДОМА. Мін’юст уклав угоду з американською юридичною компанією про проведення незалежної оцінки судового процесу над екс-прем’єром.

Учора на засіданні Постійного комітету  Парламентської Асамблеї Ради Європи вкотре  обговорювали ситуацію в Україні.  Як відомо, у четвер Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій зокрема наголосив, що нинішні проблеми у відносинах між Україною та Європейським Союзом можуть бути вирішені тільки на основі чіткого бажання української влади проводити і здійснювати необхідні реформи. Зокрема правової та судової системи, задля повного дотримання принципів демократії й поваги до прав людини та основних свобод, прав меншин і верховенства закону, закликав до активної та ефективної підтримки перебігу цієї реформи інституцій Європейського Союзу та Ради Європи і її Венеціанської комісії; підкреслив вирішальне значення вільних, справедливих і прозорих парламентських виборів в Україні в цьому році, зокрема право лідерів опозиції взяти в них участь, закликав українську владу звільнити «ув’язнених, які були засуджені за політичними мотивами». Пропонується також змінити Кримінальний кодекс так, щоб це допомогло розв’язати проблему.

Київ взяв до уваги резолюцію Європарламенту щодо ситуації в Україні. Зокрема на цьому наголошується в  заяві Міністерства закордонних справ, у  якій також відзначено  певну емоційність в оцінках Європарламентом ситуації навколо судових справ щодо окремих представників попереднього уряду.

У свою чергу вітчизняне Міністерство юстиції 24 травня уклало угоду  з американською юридичною компанією Skadden провести незалежну оцінку судового процесу над Ю. Тимошенко. Про це повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович, коментуючи заяву захисту Юлії Тимошенко про направлення до Європейського суду доповнення до скарги від 2011 року, що стосувалася порушення права на справедливий суд відповідно до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

ПРЯМА МОВА

                                   
Перший віце-прем’єр міністр 

Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ:

— Україна обов’язково візьме до уваги резолюцію Європарламенту. Вже найближчим часом буде дано завдання на розробку змін до Кримінального процесуального кодексу. Тобто доти, доки ми не знайдемо законний шлях вирішення цього питання, на жаль, перебуватимемо весь час у подвійній ситуації.

                                   
Представник України при ЄС 

Костянтин ЄЛІСЄЄВ:

— Україна має намір врахувати зауваження резолюції Європарламенту. А критика ситуації в Україні напередодні підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС природна.

 

                                   
Народний депутат України 

Леонід КОЖАРА:

— Резолюція Європарламенту має конструктивний характер і демонструє зацікавленість ЄС щодо її подальшої європейської перспективи. Водночас  вона  є компромісом між різними політичними силами в самому Європарламенті. І в ній є положення, де прямо сказано, що Європейський Союз не ставить питання про бойкот Євро-2012 в Україні.