Іноземні інвестиції в економіку України — поки що не той показник, яким ми можемо похвалитися. За даними міжнародної фінансової корпорації (IFC), Україна займає 152 місце серед 183 країн світу в рейтингу Doing Business 2012, який є показником сприятливості інвестиційного клімату. При визначенні рейтингу враховувалося чимало складових, у тому числі можливість одержання кредиту, кількість та складність сплати податків і навіть умови отримання дозволів на будівництво. За останніми двома позиціями наша країна теж серед аутсайдерів, оскільки посіла відповідно 181 та 180 місця.  У той  час як, приміром, Казахстан піднявся на 47 місце в цьому рейтингу, Польща — на 62, Республіка Білорусь — 69, Киргизія — 70, Молдова — 81. І навіть Російська Федерація випередила нашу країну на 32 позиції.

І хоча, на думку авторів дослідження, Україна почала демонструвати позитивні ознаки створення сприятливих умов для зростання бізнесу та поліпшення інвестиційного клімату, до кардинальних зрушень через пробуксовування реформ ще далеко. На низький рівень довіри інвесторів до українського ринку, особливо в першому кварталі цього року, вказує також Індекс інвестиційної привабливості, який щокварталу визначається Європейською бізнес-асоціацією. За підсумками перших трьох місяців він становить 2,18 бала за 5-бальною шкалою, що на 0,1 бала нижче, ніж наприкінці минулого року. Щоправда, аналітики асоціації називають ще один чинник, який негативно впливає на інвестпривабливість України: нині в державі по суті немає незалежної судової системи в цивілізованому розумінні цього значення, внаслідок чого інвесторам марно сподіватися на справедливий захист свого бізнесу. Водночас генеральний директор Dragon Capital, президент ЄБА Томаш Фіала вважає обнадійливими зміни в уряді. За його словами, нещодавні призначення на ключові посади  людей, які справді можуть щось зробити, які розуміють, що відбувається в Україні та у світі, куди потрібно рухатися, вселили надію і в інвесторів.

На думку експертів, сьогодні значний інтерес тих, хто зацікавлений у вкладанні коштів в економіку нашої країни, викликають підприємства, що здійснюють фінансову діяльність, організації, що проводять операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям, торгівлю тощо. Серед галузей переробної промисловості найбільші обсяги інвестицій зосереджені на підприємствах металургійного виробництва та готових металевих виробів, з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, хімічної й нафтохімічної промисловості, машинобудування.

Звичайно, Україна не Таджикистан, де перекази гастарбайтерів становлять 90% ВВП, однак, як повідомили днями в Національному банку, обсяги приватних грошових перерахунків в Україну минулого року зросли і сягнули понад 7 млрд дол. Мало це чи багато? Це приблизно 4,3% ВВП. Якщо взяти надходження прямих іноземних інвестицій в Україну, то ця сума по суті тотожна їм. І на думку експертів, надходження ці будуть зростати. Якщо ж врахувати прогнози про можливе збільшення і прямих іноземних інвестицій внаслідок зміни дійових осіб в економічному блоці уряду, то цілком можливо, що економіка країни найближчим часом може вийти на вищий, якісно новий рівень. 

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»