ЗМІНА. У Сумському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені І. Г. Харитоненка» відбувся перший випуск. Протягом двох років 148 юнаків проходили в стінах закладу справжній вишкіл, тож тепер вони — надійний майбутній резерв офіцерських кадрів України. П’ятеро випускників закінчили ліцей із золотими та срібними медалями.

На плацу зібралися не тільки випускники та їхні наставники, а й батьки, представники влади, громадськості і, звісно ж, наречені. Вручення атестатів і церемонія прощання з прапором засвідчили: у Сумах створено потужний навчальний підрозділ, який має значну перспективу. Так, якщо цього року ліцей прийме не менше 600 юнаків, то наступного – близько тисячі.

Також Сумщина активно готується до відзначення 110–ї річниці заснування кадетського корпусу і 190-річчя від дня народження його «батька», відомого цукрозаводчика і мецената Івана  Герасимовича Харитоненка. Урочистості заплановані на цьогорічний вересень. Одним зі знакових пунктів святкової програми стане повернення до ліцею його історичного прапора, який нині зберігається в одній із церков Нью-Йорка і є приватною власністю двох ветеранів кадетського руху.

З історії відомо, що цю святиню сумським кадетам 6 жовтня 1906 року вручав сам Великий князь Костянтин Костянтинович (Романов). На ньому - зображення Спаса Нерукотворного та підпис «З нами Бог». На звороті – монограма імператора Миколи II.  Під час громадянської війни знамено виніс на собі та вивіз із міста 15-річний кадет Дмитро Потьомкін. Спершу прапор перебував в одному з храмів Білої Церкви, затим у Югославії, а згодом його перевезли до США. Зараз тривають переговори стосовно повернення святині на сумську землю.