НОВАЦІЇ

Столична держадміністрація планує створення муніципальної страхової компанії

Мета такого нововведення — поліпшення медичного обслуговування жителів столиці. За словами голови Київської міськдержадміністрації  Олександра Попова, зараз дуже важливим є питання впровадження страхової медицини. Саме тому розглядається пропозиція про створення власної муніципальної страхової компанії, яка б працювала на страхування киян і на кінцевий результат — якісне медичне обслуговування, а в підсумку — продовження життя людей.

 «Не зрозуміло, які функції передбачається покласти на таку компанію, хто і як визначатиме її ціноутворення. Із яких коштів фінансуватимуться витрати на її утримання, хто буде страхувальниками і застрахованими? Як і те, за рахунок яких джерел фінансуватиметься оплата за укладеними договорами страхування (добровільне медстрахування не належить до валових витрат підприємств, а обов’язкового страхування в країні поки що немає)»? — ставить питання голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків Вячеслав Черняховський. У числі інших: хто і як (крім Нацкомфінпослуг) від міста контролюватиме  роботу муніципальної страхової компанії? Як вона звітуватиме перед громадою?

«Наприклад, у Росії обов’язкове медстрахування — частина системи соціального страхування і фінансується як відповідна частина відрахувань підприємств у сфері соціального  податкового навантаження, а також із бюджету (передовсім для непрацюючого населення), — каже В. Черняховський. Там фінансування побудовано через територіальні медичні фонди. Ці кошти не є коштами страхової компанії, вона може їх витрачати лише як цільові й за умовами територіальної програми медстрахування з певними клініками. До речі, в Росії передбачено, що швидка, зокрема спеціалізована медична допомога медорганізацій державної та муніципальної систем охорони здоров’я надається громадянам безкоштовно.

На жаль, ця новація наводить на сумні роздуми. Наприклад, щодо роз?в’язання проблеми, про яку нещодавно заявили страховики. Держфінінспекція зобов’язала одну із клінік Укрзалізниці перерахувати до бюджету 6,6 мільйона гривень, отриманих за рахунок лікування застрахованих пацієнтів. Інспектори констатували незаконність стягнення плати за послуги, які в Україні мають надаватися безплатно. Страховики побоюються, що це може стати початком низки перевірок, у результаті яких оштрафують й інші бюджетні медустанови, які співпрацюють із ними. Серед постраждалих опиняться клієнти, які купують недорогі страхові поліси (за оцінками фахівців таких в Україні 70%).

КОМПЕТЕНТНО

Віталій ЩЕРБИНА,
член правління страхової компанії PZU:

— Не думаю, що муніципальна страхова компанія потрібна Києву. Це не вигідно ні місту, ні ринку, ні страхувальникам. Можливо, тільки тим людям, які будуть біля керма такої структури. Нині на страховому ринку працює достатньо  компаній, зокрема і з західним капіталом та величезним досвідом роботи на ринках різних країн. Вони мають усе необхідне, щоб обслуговувати велику кількість клієнтів за різними видами страхування. Новостворена компанія не зможе на ринкових умовах конкурувати з провідними гравцями світового ринку. Тому вона з першого дня існування потребуватиме певних преференцій для себе та отримає їх, адже інакше не виживе в конкурентному середовищі. А маючи монопольне становище, не буде зацікавлена в наданні своїм клієнтам  якісного сервісу й адекватних цін. Адже вибору а останніх уже не буде. Поступово адмінвитрати перевищать усі допустимі межі і почнеться підвищення тарифів. Держава не отримає жодних дивідендів від такої компанії. Причому навіть особливих гарантій надійності своїм клієнтам муніципальна страхова компанія не дасть, бо держава не відповідатиме за її зобов’язаннями і не гарантуватиме виплати з бюджету.

Сьогодні набагато важливіше не створювати державну чи муніципальну страхову компанію, а встановити чіткі й зрозумілі правила гри, що не допускають суб’єктивізму й корупції держорганів. Перейти на міжнародну систему звітності, підвищити вимоги до капіталізації та відкритості діяльності учасників страхового ринку. І тоді ринок почне повноцінно розвиватися, а страховий захист зможе отримати велика кількість громадян не лише Києва.