ВІДПОЧИНОК

Благодійники з Карітасу опікуються дітьми в літніх таборах

У літню пору так і тягне ближче до природи. Що вже казати про дітей, які ще мають набратися сил та оздоровитися перед навчальним роком! Про це подбали співробітники Тернопільського осередку Міжнародного благодійного фонду Карітас, які організували для дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей соціотерапевтичний табір на пагорбах Дністровського каньйону, що в селі Врубівці на Хмельниччині. Тут вони розклали намети, організували побут і чергування і врешті-решт налагодили змістовний відпочинок.

— Майже одразу  склалася невимушена атмосфера у стосунках між працівниками і підопічними, — розповідає Наталя Коцюба, координатор роботи з дітьми і молоддю.  — Всі разом купалися, готували їсти, грали в різні ігри та спілкувалися.

Іноді підлітку, в якого батьки працюють за кордоном чи не дуже переймаються долею власної дитини, нема з ким поговорити на певні теми, знайти мудру пораду. І взагалі доброзичливе спілкування з дорослими для декого з них — велика потреба і проблема, яку й розв’язують співробітники Карітасу. Вони, наприклад, організували рольові ігри, в яких учасникам довелося планувати сімейний бюджет, приймати важливі рішення, з чого діти усвідомили, що доросле життя, якого вони так прагнуть, має не тільки переваги, а й потребує відповідальності.

Діти завжди вміють радіти життю. Фото надані МБФ "Карітас"

А ще під час відпочинку діти навчилися розкладати намети, збирати дрова, самостійно готувати їжу, підтримувати чистоту в таборі. Усі згуртувалися і здружилися. Соціотерапевтичні табори для дітей та молоді, що опинилися  у кризових умовах життя, — це чудова можливість для набуття навичок комунікабельності, розвитку самостійності та навчитися дбати самому про себе.