165-ДЕННИЙ ПОЛІТ. Спусковий апарат останнього аналогового корабля «Союз» з екіпажем МКС-29/30 сьогодні в 15:45 за московським часом здійснив м'яку посадку в казахстанському степу. Про це ІТАР-ТАРС повідомили в підмосковному Центрі управління польотами.

А на твердій землі таки краще. Фото ЕРА/ИТАР-ТАСС

Відразу після приземлення космонавти пройдуть попереднє медичне обстеження в мобільному госпіталі, потім їх доставлять вертольотами в Кустанай. Звідти росіяни Антон Шкаплеров та Анатолій Іванишин вилетять спецрейсом на підмосковний аеродром Чкаловський, де їх чекають колеги та рідні. Астронавт НАСА Деніел Бербанк відправиться в Х'юстон. А. Шкаплеров, А. Іванишин і Д. Бербанк пропрацювали на орбіті понад 165 діб.

Разом з космонавтами на Землю повернулися виведені на орбіті мухи-дрозофіли, які повинні допомогти вченим досліджувати процес відновлення структури ДНК в космосі. З личинок різного віку, доставлених на орбіту 22 квітня на борту вантажного корабля «Прогрес М-15М», з'явилися особи і тепер «колекцію» вчених повинні поповнити майже півтисячі «космічних» мух. «Основна мета експерименту «Поліген» з мухами-дрозофілами - зрозуміти процес репарації (відновлення структур) ДНК в умовах впливу факторів космічного польоту», - пояснила керівник досліджень Ольга Ларіна. Отримані дані допоможуть вченим розібратися з проблемою мутагенезу в космосі.