CОТ. США мають підтримувати вступ Росії до Світової організації торгівлі лише за умови визнання РФ територіальної цілісності Грузії. Таку заяву зробив спікер палати представників Конгресу США, республіканець Джон Бейнер під час виступу на конференції в аналітичному центрі Heritage Foundation.

«Адміністрація (США - Ред.) має знайти вихід із цієї тупикової ситуації таким чином, щоб поважалася територіальна цілісність Грузії, - наголосив Дж.Бейнер на необхідності визнання Москвою грузинських кордонів станом до війни 2008 року. - Тоді і тільки тоді варто розглядати питання просування (Росії - Ред.) до СОТ».

Він нагадав, що при вступі Росії до СОТ Конгрес має схвалити встановлення «постійних нормальних торговельних відносин» з РФ. Як відомо, щодо Росії ще не скасована поправка Джексона-Веніка, яка суперечить правилам Світової організації торгівлі.

Коментуючи заяву Дж. Бейнера, офіційний представник Державного департаменту США Вікторія Нуланд наголосила, що нинішня адміністрація завжди підтримувала територіальну цілісність Грузії. «Наша позиція щодо Грузії є відомою. Ми визнаємо її суверенітет, її територіальну цілісність. Ми були абсолютно чіткими (у позиції - Ред.) з Росією з цього приводу. Це та область, де у нас є розбіжності. Як ми завжди говорили щодо (політики - Ред.) «перезавантаження», ми співробітничатимемо і працюватимемо разом, де ми можемо, але ми також абсолютно даємо знати, де існують розбіжності».

УКРІНФОРМ