ОБОВ’ЯЗКОВА ПРОГРАМА. Цими днями засніжений Стокгольм вшановує нових  лауреатів найвідомішої наукової премії. Однак перший пункт традиційної програми — відвідання Нобелівського музею — змогли виконати не всі: дехто став заручником погодних умов, через які у європейських аеропортах скасували  низку рейсів. 

Загалом високу нагороду отримають десять лауреатів. 10 грудня, у день роковин Альфреда Нобеля, у Стокгольмській філармонії вітатимуть найкращих у царині медицини, фізики, хімії, економіки і літератури, а Премію миру, згідно із заповітом Альфреда Нобеля, вручать представникам Європейського Союзу в Осло.

Найстаршим володарем «премії премій» цьогоріч буде 89-річний американський економіст Ллойд Шеплі, якого під час візиту у шведську столицю супроводжує серед інших і його 97-річна сестра Мілдред Метьюз. Наймолодший із відзначених — 50-річний японський медик Сінья Яманака.

Почесні гості зазвичай живуть у центрі міста навпроти Королівського палацу, в одному з найзнаменитіших у світі «Гранд-готелів», який пам’ятає чимало історій, пов’язаних з нобелівськими лауреатами. Приміром, норвезький письменник Кнут Гамсун втратив у готельному ліфті чек на отримання преміальної суми — чесні службовці готелю  знайшли і повернули. Інший лауреат, Рабіндранат Тагор, нібито збирався привезти із собою до  Стокгольма козу, оскільки звик щоранку пити свіже поживне молоко. Однак прихильність зазвичай люб’язних шведів виявилася не безмежною, і вибір між честю прийняти великого індійського письменника з його козою і зручністю інших постояльців готелю виявився не на користь літератора.

Меню традиційного банкету триматимуть у секреті якнайдовше, зате достеменно відомо, що згідно із традицією, з італійського Сан-Ремо, де Нобель провів останні роки життя, в подарунок Стокгольму вже доставлено 17 000 свіжих квітів — гвоздик, троянд, гортензій — для прикраси залів, де вшановуватимуть лауреатів.

До речі, 11 грудня лауреатам доведеться відвідати Нобелівський фонд, де їм «повернуть» медалі і дипломи, які відразу після церемонії вручення будуть виставлені в ратуші міста для огляду. Під час візиту до фонду також обговорять деталі перекладу грошової складової на рахунки власників високої нагороди. Сума Нобелівської премії цього року становить 8 млн крон (1,2 млн доларів).