АМАТОРИ. У Донецьку двоє самодіяльних «акторів» інсценізували пограбування ломбарду. І хоч свої ролі вони зіграли як по писаному, оплесків чи вигуків «Браво!» так і не дочекалися.

Отже, молодик, неквапом зайшовши до ломбарду, відразу передав касиру-оцінювачеві записку. У ній він написав, що глухонімий і дуже потребує коштів — вимагав негайно видати йому касу. А у разі зволікання чи невиконання вимоги погрожував висадити приміщення в повітря вибухівкою, яку буцімто приніс із собою у картонній коробці. Налякана касирка не стала баритися, слухняно віддала невідомому 13 тисяч гривень, і той швиденько зник із приміщення, залишивши «бомбу».

Фахівці піротехнічної служби, які оперативно прибули на місце виклику, не виявили в картонній коробці навіть натяку на вибухівку. Як розповів пізніше начальник Донецького міського управління міліції Юрій Сєднєв, право?охоронці не відшукали жодних слідів зловмисника. Єдина зачіпка — запис камери відеоспостереження у ломбарді. Не один раз переглянувши їх, досвідчені співробітники карного розшуку поставили під сумнів достовірність сцени. На версію щодо інсценування пограбування їх наштовхнула поведінка і «глухонімого», і співробітниці ломбарду, які вже через добу давали свідчення.

20-річна касирка та її 24-річний приятель знайомі ще зі школи, а задум розжитися грішми в ломбарді, за їхніми словами, виник стихійно. Дівчина якось розповіла, що щодня через її руки проходять чималі суми, а її старший друг запропонував привласнити трохи грошей. Варто підкреслити: вони виховувалися в забезпечених сім’ях і на цей крок наважилися зовсім не через скрутне фінансове становище. Обдумуючи план, зупинилися на інсценізації пограбування і призначили себе на головні ролі.

Нині кримінальну справу із ст.187 (Розбій) перекваліфікували на ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Щоправда, займатися у гуртках художньої самодіяльності, зокрема й за ∂ратами, їм не заборонено.