ТУРБОТА. Сергій Тігіпко обіцяє не залишити гірників наодинці з проблемами.

Найбільше запитань під час робочої поїздки до Луганська віце-прем’єр-міністру — міністру соціальної політики Сергію Тігіпку поставили шахтарі-регресники. У шахтоуправлінні «Луганське» гірники-інваліди дякували за соціальні ініціативи Президента, в рамках яких з березня цього року на 32% підвищено щомісячні страхові виплати. Але разом із тим хотіли знати, коли чекати на черговий етап підвищення виплат. Один із них — чоловік, прикутий до візка, — зізнався, що сума його пенсії з регресними виплатами ледве сягає 1700 гривень.

«Протягом останніх місяців ми змогли збільшити середню виплату на 327 грн. Але роботу треба продовжувати. У вересні цього року пройде велика нарада із представниками профспілок гірників, основною темою якої стане черговий етап підвищення виплат», — заявив віце-прем’єр.

Тема виробничого травматизму постала і у запитаннях журналістів під час прес-конференції. Зокрема, цікавилися, як урядовець ставиться до ініціативи, аби підприємства з низьким рівнем травматизму сплачували менші відрахування до Фонду соціального страхування.

Сергій Тігіпко так прокоментував свою позицію: «Сьогодні внески шахтарських організацій не додають до тих грошей, які отримують гірники-інваліди. Тобто, якщо підемо на цей варіант розв’язання проблеми, то маємо істотно збільшити внески саме шахтарських організацій, навантаження на працюючих вуглярів. Та насамперед треба думати, за рахунок чого ми можемо зменшити травматизм. Без солідарної підтримки всієї галузі питання не вирішити. Інакше шахтарі залишаться наодинці з усіма проблемами. А якщо так станеться, постраждає одразу вся Україна. Бо сьогодні наша теплоенергетика тримається на вугіллі з Донецька й Луганська, зі Львова й Волині».

Сергій Тігіпко ознайомився з роботою шахтоуправління «Луганське». А представники трудового колективу скористалися візитом, аби донести до уряду свою тривогу за перспективи підприємства, що тривалий час не отримує обіцяних дотацій на розвиток. Віце-прем’єр запевнив, що уряд не кине вугільну галузь у складному стані, бо вона має стратегічне значення для держави. «Без підтримки вугільної промисловості посилимо залежність країни від імпортного газу і опинимося в дуже складній ситуації. Підтримуючи вугільну галузь, ми відходимо від енергетичної залежності, створюємо робочі місця і таким чином збільшуємо відрахування для тих, хто втратив своє здоров’я на шахтах», — вважає урядовець.