ПЕРСПЕКТИВА

Група Метінвест може бути прикладом для підприємств галузі як у модернізації, так і в залученні іноземних інвестицій

Днями на малій батьківщині глави держави  відбулася знакова не лише для Донбасу, а й для усієї України подія: в Єнакієво розпочалося будівництво надпотужної повітрярозподільчої установки. Унікальність цього проекту ще й у тому, що він засвідчив: іноземні інвестори, незважаючи на досить складну ситуацію в світовій економіці,  готові йти до тих, кому вони довіряють.  Адже зі 130 мільйонів, в які обійдеться будівництво цього об’єкта, ініціатором якого виступила добре знана в Україні і за її межами компанія Метінвест, значну частину внесе французька компанія «Air Liguide» спільно з Європейським банком реконструкції і розвитку — 100 мільйонів євро, приблизно 30 млн євро — Метінвест.

Під час закладення першого каменя у фундамент об’єкта Президент  України, який особисто виконав цю почесну місію, зокрема наголосив: «Українська металургійна промисловість — фундамент економіки України. І від її розвитку залежить успіх нашої держави. Те, що останнім часом модернізуються підприємства металургійного комплексу, запроваджуються нові технології, не може не радувати. Конкурентоспроможність — головна складова успіху не лише в металургії, а й в економіці. Цей проект є тісно пов’язаним, оскільки існує стратегічний зв’язок між інвестором і замовником, ЄБРР, який благословив цей контракт і є фінансовою структурою, що фінансуватиме цей проект. Це ще один крок у майбутнє».

Солідарний з главою держави і Ринат Ахметов, який зазначив, що прихід в країну крупного інвестора завжди позитивний сигнал для всіх. Водночас він висловив упевненість, що Україна має великий потенціал як для розвитку своєї економіки, так і для участі в цьому процесі серйозних зарубіжних інвесторів.  

У свою чергу віце-президент французької компанії в Північній і Центральній Європі Гі Зальцгебер підкреслив, що вибір  Метінвесту — велика честь для компанії,  яку він представляє.  І підтвердив, що «Air Liguide» готова інвестувати великі суми в будівництво таких установок.

Ці слова представника іноземного інвестора, по суті, є  свідченням довіри зарубіжних бізнесменів до української економіки загалом і підтвердженням високої репутації  Метінвесту  в ділових колах України та за її межами. Адже, як наголосив генеральний директор цієї компанії Ігор Сирий, Метінвест виступив гарантом інвестицій і надасть «Air Liguide»  необхідну підтримку для створення стійкого бізнесу в Україні.

Особливої уваги заслуговує також те, що застарілі установки з виготовлення кисню для сталеварних підприємств, окрім великих енерговитрат, «прославилися» ще й значними обсягами викидів шкідливих речовин в атмосферу. Будівництво французькою компанією нового об’єкта дасть змогу скоротити енергетичні затрати й знизити рівень забруднення довкілля на 30%. Тому з повним правом можна стверджувати, що підприємства Групи Метінвест живуть не лише днем сьогоднішнім, а дбають передусім про майбутнє, роблять усе для того, щоб посилити свої позиції у жорсткій конкурентній боротьбі на світовому металургійному ринку.

ДОВІДКА "УК"

Будівництво повітрянорозподільчої установки ASU-1400 розпочато на території  Єнакіївського металургійного заводу, який входить в Групу Метінвест. Потужність установки — 1700 тонн  кисню, азоту й аргону в день. Планують, що вона буде поставляти зріджений газ не лише для ЄМЗ, а й для інших підприємств металургійної галузі України.