ДАТА. У комплексі різнопланових культурно-мистецьких, наукових, освітніх, будівельних та інших заходів, які здійснюються в Україні з метою підготовки до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (його відзначатимемо 2014 року), важлива частина припадає Черкащині. 

Багато з передбаченого вже виконано. Над іншими запланованими заходами триває напружена робота. Велика увага приділяється будівництву й реконструкції об’єктів, пов’язаних із місцями народження і проживання малого Тараса. Зокрема, у селі Вільшана Городищенського району буде споруджений пам’ятник Кобзареві, триває ремонт Шевченківського будинку культури. Нині у Каневі створюється вищий навчальний заклад з підготовки фахівців гуманітарного профілю. Чекають робочих рук Співоче поле біля підніжжя Тарасової гори, спорудження Тарасової церкви, а також музей Тараса Шевченка у с. Мошни Черкаського району.

За окремим планом заклади культури, мистецтва та освіти проводять тематичні вечори, шевченківські читання, виставки, концерти, аматорські та професійні вистави, читацькі конференції, конкурси читців, зустрічі з лауреатами Національної премії України імені Т. Шевченка та багато іншого.

Як розповів начальник управління культури облдержадміністрації Василь Марштупа, на 2013—2014 роки запланований обласний фестиваль народної творчості, який сприятиме подальшому розвитку аматорського мистецтва, широкому залученню громадськості, творчої інтелігенції до вшанування пам’яті Великого Кобзаря, підвищенню уваги місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування до підготовки відзначення 200-річного ювілею Т. Г. Шевченка. 

Фестивальні заходи відбудуться в усіх населених пунктах області. Заплановано провести міжнародний фестиваль хорового співу на Співочому полі в м. Каневі, що стане гучним завершальним акордом  у відзначенні ювілейної дати. Значна увага  приділяється і виданню книг шевченківської тематики. Зокрема, торік із обласного бюджету виділено 225 тис. грн для видання чотирьох випусків літературно-художнього журналу «Холодний яр» та восьми назв книг загальним накладом 8400 примірників.

Тарас Шевченко за своє життя побував майже в усіх куточках нашого краю (крім чотирьох районів), отож до ювілейної дати черкащани взялися впорядкувати всі місця, пов’язані з його ім’ям.