ДИЛЕМА. Побоювання уникнути помилки затягує в іншу. Це нагадування давньогрецького поета та мислителя Горація актуальне сьогодні, коли дискусія довкола ситуації з п’ятьма проблемними мажоритарними округами, де результати цьогорічних виборів  народних депутатів визнані такими, які неможливо встановити, затягується в часі.

У чинному допоки парламенті шостого скликання вже зареєстровано чотири законопроекти, в яких пропонується кілька виходів із ситуації. Частина політиків схильна вдатися до перевиборів, мовляв, або ми, або наступники ухвалять зміни до закону про вибори і навесні їх можна буде провести.

Інша група, як і більшість політологів, фахівців з виборчого законодавства небезпідставно стверджують, що  поспіхом проблему не залагодиш. Зокрема, якщо чітко не будуть виписані обставини, за яких неможливо встановити підсумки волевиявлення громадян під час виборчих перегонів, це  буде поживним грунтом для подальших судових позовів, підставою для скарг та суперечок. Можливо, мають рацію ті, хто наполягає на переголосуванні за кандидатів, які були у виборчих списках і яким досягти перемоги завадила фальсифікація під час перерахунку голосів. Це буде справедливо і набагато економніше, ніж призначати перевибори.

Минулого понеділка, 19 листопада, ЦВК на своєму засіданні зареєструвала 25 народних депутатів, обраних  28 жовтня в загальнодержавному багатомандатному окрузі, та 21 мажоритарника, що перемогли в одномандатних округах. Найдисциплінованішими виявилися переважно досвідчені політики, депутатський стаж яких  налічує не одне скликання.

Центрвиборчком вирішив також, що програмно-апаратні комплекси та обладнання відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, які, нагадаємо, обійшлися бюджету в майже один мільярд гривень, зберігатимуться в регіонах. Відповідатимуть за це уряд автономії, обласні та Київська і Севастопольська державні адміністрації.