ВЕРНІСАЖ

У Тернополі різдвяної пори діє міжнародна пересувна виставка творів юних художників

І малеча, і дорослі нині у передчутті найсвітліших і найвеселіших свят, що пов’язані з народженням Господа нашого Ісуса Христа. Як уявляють Всевишнього дітки, як творять йому хвалу? Певну відповідь на це запитання знаходять тернополяни, відвідуючи виставку «Для Бога я створю найкраще, що можу».

Експозиція  пересувна. Їй передував міжнародний конкурс. Організатор  творчого змагання та виставки, знаний художник і композитор з Івано-Франківська Ярема Стецик каже, що в його місті вже шість разів провели духовний фестиваль «Вгору серця». 2011 року вирішили розширити межі цього свята в образотворчому напрямку.

Тернополяни з цікавістю розглядали дитячі малюнки, представлені в експозиції. Фото автора

Започаткували конкурс юних художників. Надійшло майже півтисячі робіт від хлопчиків і дівчаток не лише з 12 областей України, а й з Польщі, Угорщини, Болгарії, Хорватії, Росії. Дитячий живопис, колажі дуже вразили журі. Тож не могли допустити, щоб їх не оглянув широкий загал шанувальників мистецтва. Так і визрів задум мандрівної виставки. Приймали її вже майже 20 українських міст — від карпатської Ярем?чі до Харкова, Одеси, Дніпропетровська.

Віталій Ткаченко (11 років, м. Харків). «Мій янгол-хранитель»

Експонатами виставки стали майже 200 робіт, що здобули переможні лаври, а також спеціальні відзнаки міжнародного конкурсу. Як твердить Ярема Стецик, це своєрідний новий іконопис, нові зображення Бога, його справ у сучасному житті та вічності. Усі твори вражають передовсім «баченням чистоти, відкритості», просякнуті «святковим духом і добром». Самого пана Ярему вразили експериментальні творчі знахідки вихованців ліцею мистецтв з Харкова, художньої групи з польського міста Горліце.

2013 року виставку «Для Бога я створю найкраще, що можу», можливо, побачать і за кордоном. Принаймні вже є домовленості про демонстрування її у Німеччині, Франції та Польщі.