ПРОФІЛАКТИКА. Рак простати є другою за чисельністю причиною смерті серед чоловіків: фактично кожен п’ятий чоловік після 50 років ризикує почути цей діагноз. Проблема полягає в тому, що дуже мало чоловіків звертаються до лікаря з метою профілактичного огляду. Пізнє виявлення раку простати часто має наслідком видалення частини чи навіть цілого органу.

У Барселоні, в рамках Європейського дослідницького проекту BOND, розробляють так званий “штучний ніс”, здатний виявити запах молекул раку. В основі винаходу – нанотехнології.

Високочутливий нано-ніс досліджує проби сечі хворих на рак. Результати – багатообіцяючі. На думку дослідників, протягом кількох років можна було б забепезпечити лікарів-терапевтів новим і легким приладом, який показує, чи присутні в сечі пацієнта ракові клітини. Система штучного нюху ґрунтується на кількох біосенсорах, здатних виявити навіть найменшу кількість ракових клітин.

Штучний нано-ніс може стати важливим щаблем у боротьбі з раком простати, оскільки дозволяє виявляти захворювання на ранній стадії. Дослідники наразі ще працюють над винаходом, але вже зрозуміло, що він становить величезний потенціал для порятунку людського життя. 

Copyright © 2012 euronews